sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Tutkimus 6: Miten saada kuuluva ja matala ääni

Edit: Kokeilun tulokset >>

Haluan itselleni matalan ja kuuluvan äänen. Herätys tähän tuli kun työpaikalla oli joukko konsultteja pitämässä esitystä. Mieleeni jäi että vain yhdellä oli matala ja kuuluva ääni. Muiden puhe oli lähinnä piipitystä, ja toistuvasti yleisöstä tuli pyyntö puhua kovempaa. Jännää oli että tämä yksi kovaääninen konsultti oli paljon muita nuoremman näköinen, enkä olisi osannut aavistaa yhtään millainen hänen äänensä on. Se ääni toi paljon uskottavuutta.

Kokeilen äänenkäytön parantamista kolmella päivittäisellä harjoituksella, joita teen seuraavat kaksi viikkoa. Pyrin tekemään kaikki aamulla, mutta koska aamuisin on muutenkin tarpeeksi kiirettä, riittää jos teen vain ensimmäisen harjoituksen aamulla ja loput myöhemmin päivällä.

1. Matalampi ääni

Yksinkertaisuudessaan lausun "ding-dong-king-kong-bing-bong" sanomalla jokaisen sanan hieman matalammalla äänellä youtubesta löytämäni Boom your voice -videon ohjeen mukaan. Tämä toistetaan kolme kertaa.

2. Kuuluvampi ääni

Valitsen kiintopisteen, esimerkiksi jukkapalmun, ja menen metrin päähän siitä. Otan hyvän ryhdin, rentoutan hartiat ja niskan lihakset. Lausun kovaan ääneen jonkin lauseen, esim. "mä pystyn puhumaan kovaan ääneen huutamatta," kohti kiintopistettä. Keskityn hengittämään pallealla ja siihen että ääni tulee kurkun takaosasta. Jos muuten tuntuu vaikealta, kuvittelen että olen parvekkeella ja huudan alapuolella oleville ihmisille. Kokeilen myös puhua kauemmas, kuvitellen että ääneni menee ikään kuin kaaressa kiintopisteen yli. Sitten astun kaksi askelta taaksepäin, toistan lausumisen, ja taas peräännyn kaksi askelta kunnes olen niin kaukana kuin pääsen ja ääneni niin voimakkaalla kuin mahdollista ilman, että huudan.

Naapurit voivat vähän häiriintyä tästä, mutta mitäpä siitä. Laitan musiikkia soimaan samaan aikaan, ehkä se vähän peittää älämölöäni.

3. Rikkaampi äänenkäyttö

Muuten hyvän äänen voi pilata monotonisuudella. Yritän tulla tietoisemmaksi äänenkäytöstäni nauhottamalla satunnaisen uuden lauseen esim. "menen huomenna aamulla kauppaan kävellen" useampaan kertaan niin, että painotan aina eri sanaa. Kuuntelen nauhoituksen ja mietin miten eri painotukset muuttavat lauseen merkitystä. Esim. "menen huomenna AAMULLA kauppaan" tarkoittaa että menen kauppaan nimenomaan aamulla enkä muuhun aikaan. Käytettävän lauseen luen jostain lehdestä tai keksin itse.

Mielestäni oman äänen kuunteleminen nauhoituksena on tärkeää tässä harjoituksessa. Jos intoa riittää, kokeilen myös vastaavalla tavalla miten eri sanajärjestykset, sekä erilaiset rytmitykset ja tauotukset muuttavat lauseen merkitystä ja, paremman sanan puutteessa, eläväisyyttä. Pyrin tekemään 10 minuuttia tätä päivittäin.

2 kommenttia:

  1. Itselläni on samanlainen ongelma ja tänään pääsin siitä niskan päälle, kun annoin puheeni mukana tulla enemmän uloshengitystä.

    VastaaPoista
  2. Okei, pitää kokeilla, tuo kuulostaa niin yksinkertaiselta.

    VastaaPoista