sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Miksi Fonzie on niin cool?


Pohdiskelin tässä että mikä tekee ihmisestä siistin tyypin eli amerikkalaisittain "coolin." Jotenkin ainakin useimmat osaavat intuitiivisesti sanoa, kuka on cool, mutta on vaikea sanoa mikä tekee henkilöstä coolin. Peruskoulussa oli kovin tärkeää olla cool. Lukiossa muistaakseni ei enää niin tärkeää.

Siistit tyypit pukeutuvat muodikkaasti tai vähintään heillä on oma tyyli (mikä voi olla sama tyyli kuin muilla, esim hopparit.) He tietävät mitkä bändit ja harrastukset ovat uskottavia. He osaavat käyttää slangisanoja ja tietävät koska ne ovat "out." He ovat rentoina tilanteessa kuin tilanteessa ja saavat muidenkin olon rennoksi. He pitävät ilmapiirin hauskana ja elävänä. Määritellään kiltit sellaisiksi, jotka ajattelevat muita ennen itseään, coolit eivät ole sellaisia. Lisäksi siisti tyyppi tunnistaa toisen siistin tyypin.

Ulkoisia ominaisuuksia on helppo feikata, ja oma itsensä on helppo olla parhaiden kaverien seurassa. Tosi coolit erottuvat wanna-beistä sosiaalisen paineen alla. Siistit tyypit pysytvät olemaan oma itsensä, tai vähintään tyynenä, kun ympärillä on auktoriteetteja, statusta, kauniita naisia, kilpailua, draamaa tai menetyksen pelkoa. Kaikkein cooleimpien ei tarvitse alentaa muita. Esimerkkinä Sawyer ja Jack tv-sarjasta Lost. Jackin ei tarvitse alentaa muita ylentääkseen itseään. Hän on vaan tarpeeksi itsevarma.

Mikä siis luo erot cooliudessa? Mielestäni kyse on eroista itsevarmuudessa, sosiaalisesta älyssä ja paremmasta sosiaalisen hierarkian ymmärryksestä. Tarvitaan sosiaalista painetta, mikä luo tarpeen kehittää edellä mainittuja taitoja. Onnen päivien Fonzie tiesi, että cooliutta lisää nahkatakki.

Kuulisin mielelläni mielipiteitä asiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti