torstai 7. tammikuuta 2010

Kuuntelemisen kakkuteoria

Kirjassa The Art of Conversation mainitaan eräs tapa tulkita toteamia keskustelussa. Läpivalaisukuuntelun (x-ray listening) näkökulmasta lauseilla on viisi tasoa. Kirjoittaja käyttää esimerkissään kakkuvertausta:
  1. Kuorrutus: Viesti
  2. Ylin kerros: Viestin merkitys, eli mitä keskustelija tarkoittaa
  3. Keskimmäinen: Keskustelijan vihjaama mielipide piilotettuna viestiin
  4. Alin kerros: Keskustelullinen tarkoitus
  5. Lautanen: Keskustelijan motiivi, miksi keskustelija sanoi sen?
Esimerkki kirjasta:
  1. Marie on syönyt kaikki kakut.
  2. Ahne Marie näyttää lihavalta.
  3. Lihavuus ei näytä hyvältä.
  4. Marie ällöttää minua. Toivottavasti hän ällöttää myös sinua.
  5. Toivon että lopettaisit Marien tissien tuijottamisen.
Kaikki riippuu tietysti kontekstista. Ajatus on mielenkiintoinen.

2 kommenttia:

  1. Hei. Luin melkein kaikki blogisi kirjoitukset ja ne olivat hyvin mielenkiintoisia. Itse kun olen kiinnostunut "self-improving" -aiheista myös. Varsinkin tuo anthony robbinsin video oli mitä loistavin, paljon jäi käteen siitä, kiitos siis linkistä. Jäin kuitenkin kaipaamaan tutkimustulosten spekulaation pituutta, sillä useimmissa ne ovat hyvin lyhyitä. Tulin tänne blogiin googlen avulla, kun etsin itsekuri sanalla tietoa. Olen lukenut ja kuunnellut monia näitä aiheita käsitteleviä kirjoja, mutta vielä on se yksi sysähdyttävin kirja, joka laittaisi jalkoihin vipinää, löytymättä. Pystyisitkö sinä suosittelemaan jotain kirjaa?
    Terv. lukija.

    VastaaPoista
  2. Hei! Kävin lukemassa blogiasi ja pystyn samaistumaan aika paljon. Tulen lukemaan edistymisestäsi. Itsekuri on kuiten minultakin vielä osin taklaamatta.

    Ainoa lukemani asiaan liittyvä kirja The Now Habit on asioiden siirtämisestä eteenpäin. Se muistaakseni suosittelee mm. selvittämään itselleen syitä miksi viivyttelee, varaamaan aikatauluun ensin aikaa, jolloin näkee kavereita, sitten vasta niille töille mitä pitää tehdä, sekä pyrkiä tekemään tehtävistä rutiineja.

    The body for lifen motivaatio-osuus oli muistaakseni aika hyvä, vaikka laihduttamisesta olikin. Ehkä sitä voi soveltaa muuhunkin.

    Muuten vaan mielenkiintoinen kirja on Mean Genes. Kaikki löytyy ainakin amazonista.

    VastaaPoista