sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Millaista elämää haluat elää?

Olen ajatellut lähipäivinä omia arvojani ja nyt tuntuu siltä, että kaikessa on vihdoin järkeä. Omien arvojen ymmärtäminen toi itselleni todella hyvä olon. Nyt osa tavoitteista tuntuu turhilta ja osa entistä mielekkäämmiltä.

Arvoja voi olla vaikka ystävät, perhe, terveys, harrastukset, itsensä kehittäminen tai muiden auttaminen. Arvot ovat asioita, joita pitää tärkeinä. Arvot antavat elämälle suuntaa. Ilman suuntaa voit päätyä mihin tahansa. Kun toteutat arvojasi, tiedät olevasi elossa.

Kannattaa miettiä omia arvoja, jos et tiedä mitä haluat tehdä. Tai jos olet laatinut tavoitteita ja saavuttanutkin niitä, mutta olo ei silti tunnu hyvältä. Muiden odotukset sekoittuvat helpoisti arvojen kanssa. Arvot ja tavoitteet eivät välttämättä ole omia vaan ulkopäin annettuja, asioita joita uskot muiden haluavan sinun tavoittelevan.

Arvot eivät perustu loogisiin päätöksiin siitä mikä olisi järkevää, tunteisiin tai emotionaalisia tavoitteisiin ("haluan olla itsevarmempi", "haluan että ihmiset pitävät minusta".) Jos teet jotain vain siksi, että tuntuisi paremmalta, tulet pettymään.

Kysymyksiä joista voi olla apua arvojen etsimisessä ja arvioimisessa:

Mikä on niin tärkeää että olet valmis kokemaan stressiä ja ahdistusta?
Onko jotain josta innostut ja nautit vaikka kukaan muu ei tietäisi sinun tekevän sitä?
Onko asia sinulle oikeasti tärkeä?
Millaisena haluaisit että sinut muistetaan kuoltuasi?


Lähde: Joustava mieli, Arto Pietikäinen

2 kommenttia:

  1. Sinulla on mielenkiintoisia kirjoituksia ja lainauksia. Kommentoin jo eilen yhtä ja nyt vielä näitä kahta muuta uudempaa. Liitin sinut lukemistooni. Kommentoin julkaistuja blogeja, jos aihe on kiinnostava tai on aikaa. Minulla on tällä hetkellä 25 blogia, joita seuraan.

    Olen itse aina kirjoittanut jonkintasoista päiväkirjaa. Minulla oli 3 vuotena Moleskine-kalenteri, jossa oli aina yhdelle päivälle riittävästi tilaa tehdä merkintöjä. Sinne mahtui myös kaikenlaisia muistiinpanoja elämän arvoista, jossa tässä kirjoitat. Nyt en saanut joululahjaksi tuota kalenteria ja kaipaan sitä. Ensi vuonna ostan itse ellei tule lahjana.

    Päiväkirja on siinä mielessä hyvä, että siihen voi koota ajatuksiaan. Kun kokemuksen tai tulevaisuuden suunnitelman kirjoittaa paperille, näkee asian kuin asian jotenkin selkeämmin. Se tulee jollain tavalla käsitellyksi samalla, kun muokkaa sen sanoiksi.

    Joillekin ajattelevien muistiinpanojen (ml. blogit) tekeminen sopii, ja jotkut ovat blogeissaan pinnallisia, hauskoja, käyttävät kuvia. Kaikki on ihan ok. Ihmiset vaan ovat niin erilaisia.

    Sininen rooli

    VastaaPoista
  2. Moi! Miten on käynyt koe-eläimelle?
    Löysin blogisi sattumalta ja luin kaikki jutut putkeen. :) Aiheet on mielenkiintoisia ja tykkään tyylistäsi kirjoittaa.
    Lisää, lisää!

    -Hanna

    VastaaPoista