torstai 23. kesäkuuta 2011

Avoimet kysymykset

Oletko ihmetellyt miksi keskustelu ei lähde käyntiin vaikka kuinka kysyt kysymyksiä? Jossain vaiheessa ehkä luovutat, kun toisesta ei tunnu saavan mitään irti. Ongelma voi olla siinä, miten kysyt kysymyksiä.

Kysymykset voi karkeasti jakaa kahteen luokkaan, suljettuihin ja avoimiin. Suljettuihin kysymyksiin vastaukset ovat yleensä faktoja ja lyhyitä. Seuraavat ovat suljettuja kysymyksiä: Mitä kello on? Harrastatko jalkapalloa? Onko tämä luokka 313? Joskus suljettuihin kysymyksiinkin voi saada pitkän vastauksen, mutta kysymys ei sitä suoraan pyydä. Avoimet kysymykset taas ilmaisemat, että kysyjä on kiinnostunut kuulemaan pitkän vastauksen. Ne alkavat usein sanoilla: mitä, miten, miksi tai millä tavalla.

Jaan edelleen avoimet kysymykset karkeasti kahteen luokkaan, henkilöön ja asiaan liittyviin. Henkilöön liittyvät kysymykset voivat koskea päätöksiä, kokemuksia, muistoja, luonteenpiirteitä, tunteita ja tavoitteita. Asiaan liittyvät kysymykset muutoksiin, eroihin eri asioiden välillä ja tulevaisuuteen.

Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa joku kertoo olevansa opettaja.

a) Henkilöön liittyvät
Mistä sait idean/miksi päätit tehdä jotain? ("Miten päädyit opettajaksi?")
Miten onnistuit ylittämään jonkin haasteen/tekemään jotain mahdollisista vaikeuksista huolimatta? ("Miten onnistuit saamaan vakituisen työpaikan tässä työttömyystilanteessa?"
Mikä oli parasta/muistettavinta jossain? ("Mikä on palkitsevinta opettajan työssä?",
"Minkä opettajan muistat parhaiten ja miksi?")

b) Asiaan liittyvät
Miten jokin on muuttunut ajan kanssa? ("Miten opettajan työ on muuttunut 5 vuoden aikana?")
Mitä eroja on kahden asian välillä? ("Miten erityisopettajan ja luokan opettajan työt eroavat toisistaa?")
Miten jokin pitäisi tehdä tulevaisuudessa? ("Millä tavalla opetusta voisi Suomessa kehittää?")

Tärkein huomioitava asia avoimiin kysymyksiin liittyen on mielestäni se, että henkilö voi tulkita uteliaisuutesi vähättelyksi. Miten sait tämän työpaikan? Joku itsestään epävarma voi tulkita sen kysymyksenä, miten ihmeessä juuri hän onnistui onnittomalla osaamisellaan saamaan työpaikan. Jos huomaat toisessa epävarmuutta tai epäluuloisuutta, tarkenna tarkoitusperiäsi. Esimerkiksi: "Olen itsekin kiinnostunut markkinointitöistä, ja olen utelias millaista kokemusta tarvitaan, että pääsee alalle."

Muita huomioita: Ota huomioon että se on jotain mistä hän haluaa puhua. Kysy jotain mistä olet aidosti kiinnostunut. Aloita yksinkertaisemmilla kysymyksillä. Älä kysy johdattelevia kysymyksiä. Älä esitä eriävää mielipidettä asiasta ennen kuin kysyt kysymykset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti