sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Keskustelun neljä tasoa

Keskustelun neljä tasoa ovat kliseet, faktat, mielipiteet ja tunteet. Tällä akselilla liikuttaessa kliseistä tunteisiin keskustelusta tulee merkityksellisempi ja henkilökohtaisempi.

Kliseet ovat usein kysyttäjä sisällöttömiä fraaseja. Moi. Mitä kuuluu? Hauska nähdä taas. Näitä vaihdellaan rituaalimaisesti keskustelun alussa. Nähdäkseni kliseiden vaihtamisen tarkoitus on, että keskustelijat tiedostavat toisensa, ja sen aikana molemmat tottuvat toisen läsnäoloon alitajuisella tasolla. Jos tämä menee hyvin, keskustelukanavat ovat auki merkityksellisemmälle keskustelulle.

Faktat ovat toteamuksia keskustelijoiden elämään liittyvistä asioista. Uuden keskustelukumppanin kanssa usein vaihdetaan perustietoja itsestä, vanhojen tuttujen kanssa kerrotaan viimeaikaisista tapahtumista. Tämän Esimerkiksi: Olen kalastaja. Käyn sunnuntaisin pelaamassa sulkapalloa. Olimme lomalla Kreikassa 2 viikkoa. Tällä tasolla keskustelijat yrittävät löytää jotain yhteistä.

Jokainen näkee todellisuuden vähän eri näkökulmasta. Mielipiteistä keskustelu voi olla antoisaa ja valaisevaa. Esimerkiksi: Joukkuelajit ovat hauskempia harrastuksena kuin yksilölajit. Nyt ei ole oikea hetki sijoittaa Nokiaan. Kiasman taide on täysin käsittämätöntä.

Tunteet kertovat enemmän kuin pelkät mielipiteet. Näkökulman sijaan tunteet ilmaisevat tunnereaktiosi asiaa kohtaan ja antavat parhaan kuvan toiselle siitä, kuka olet.

Esimerkki:
Fakta: Työpaikallani on yt-neuvottelut.
Mielipide: Työpaikkani pitäisi sijoittaa työntekijät muihin tehtäviin, eikä potkia pois.
Tunne: Minua turhauttaa ja suututtaa jatkuvat yt-neuvottelut.

Faktojen ja mielipiteiden ilmaiseminen on tärkeää, mutta jos et ilmaise tunteita, ihmiset voivat alkaa pitää sinua kylmänä ja etäisenä. Kaikki ovat kokeneet elämässään onnistumisia, iloja, pettymyksiä ja uupumista. Kun kerrot tunteistasi, rohkaiset muita samaistumaan sinuun ja jakamaan tunteitaan vuorostaan.

Tutkaile viikon ajan millä tasolla keskustelusi ovat eri ihmisten kanssa.

Lähde: Conversationally Speaking, Alan Garner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti