Teema
Tarinan kertominen alkaa usein kahdella eri tavalla. Usein kun olet juuri kokenut jotain hienoa ja uskot, että tapahtuma on toisista mielenkiintoinen. Aloitat tarinan, kun tulee hyvä tauko keskustelussa tai joku kysyy jotain siihen liittyvää. Toinen tapa on, että se tuli myöhemmin mieleen jostain mistä keskustelitte. Hyvillä tarinoilla on joku teema, millä voit liittää ne keskusteluun. Tarinat voivat esimerkiksi kertoa riskien ottamisesta, siitä että kaikki, mitä oppii voi olla hyödyksi joskus, tai miten mahdollisuudet tulevat vastaan oudoimmilla tavoilla silloin kuin niitä vähiten odottaa.
Kertoessasi tarinaa kerrot paljon itsestäsi, kuten millainen olet, mitkä ovat asenteesi kiinnostuksesi, arvosi ja millaisten ihmisten kanssa liikut. Mieti millaisen kuvan tarina maalaa itsestäsi.
Rakenne
Tarinoissa pitää olla rakenne. Kolme vaihetta ovat koukku, keskiosa ja lopuksi yhteenveto. Alku toimii koukkuna, jotta kuulijat kiinnostuvat tarinasta. Keskiosassa päähahmo kohtaa haasteita ja tarina kulkee loogisesti eteenpäin. Lopussa on huipennus, joka on sekä palkinto kuuntelemisesta, että vihje tarinan päättymisestä. Yhteenveto voi olla hauska letkautus, tarinan ratkaisu tai summaus siitä, mitä kertoja oppi tapahtumista. Tiedä aina mikä on tarinan pääjuoni ja loppu. Pääjuoni vie tarinaa eteenpäin ja loputtomat tarinat... noh, jatkuvat loputtomasti.
Esimerkki koukusta:
"Matkasi muistuttaa minua siitä, kun olin Balilla ja päädyin baarissa tilanteeseen, jota en ikinä olisi osannut odottaa."
Esimerkki yhteenveto:
"Se oli jännää, mutta mieluummin mä katson haita televisiosta."
Hahmot
Tarinassa täytyy olla hahmoja. Yleensä yksi päähahmo ja muutamia sivuhahmoja. Tarina keskittyy päähahmon ympärille, joka on yleensä kertoja itse. Muut hahmot joko tukevat päähahmoa tai tuovat konflikteja.
Päähahmon täytyy tehdä jotain aktiivisesti, joko päähahmo haluaa jotain ja menee aktiivisesti sen perään, päähahmo oppii jotain tai päähahmolla on hauska tai ainutlaatuinen kokemus.
Esimerkiksi:
Haluat lemmikin, joten menin lemmikkakauppaan.
Et uskonut, että sinun oli mahdollista rakastua ennen kuin tapasit...
Söit maailman parhaan pihvin kaikkein epätodennäköisimmässä ravintolassa.
Älä tee mitään liian helpoksi hahmoille. Tarinassa täytyy olla esteitä, jotka päähahmon tulee ohittaa, jotta hän saa mitä haluaa. Ihmiset rakastavat tietää miten muut voittavat esteet. Mikään ei ole niin jännittävää, kuin miten mahdottomalta näyttävä tilanne ratkeaa.
Vinkkejä kertomiseen
- Muista positiivisuus.
- Kerro tarina preesensissä. Tarina on helpompi kuvitella kun se tapahtuu "nyt". Älä käytä passiivia, siihen on vaikeampi saimaistua kuin sinun mielipiteisiisi.
- Kerro tarina itsevarmasti ja intohimoisesti.
- Muista katsekontakti. Kun eläydyt omaan juttuusi, voi olla vaikeaa seurata samalla muiden reaktioita.
- Lisää eloisia yksityiskohtia, mutta älä liikaa. Yksityiskohdat auttavat ihmisiä kuvittelemaan tilanteen.
- Kuvaa tunteita. Tunteet auttavat ihmisiä samaistumaan hahmoihin.
- Vähän voi liioitella eli lisätä ns. juttulisää. "Kaikki hurrasivat sinua", "pihvi oli maailman paras", "hait viuhuivat vedessä kuin torpedot".
- Pidä dramaattisia taukoja, jotka lisäävät jännitystä.
- Hyvät tarinankertojat käyttävät koko kroppaa tarinan kertomiseen. Jos joku hahmoista on tyhmä, puhu tyhmällä äänellä. Jos joku suuttuu, puhu vihaisesti. Avaa silmäsi kun tarinassa tuleee hämmästyttävä kohta.
- Voit kysellä tarinan keskellä lyhyitä kysymyksiä varmistaaksesi, että kuulijat ovat mukana: "Oletko ikinä..." Vastauksista voi saada keskustelunaiheita, joihin palata tarinasi päätyttyä.
Kirjassa Conversationally Speaking on hyvä esimerkki siitä, miten tylsästä tarinasta saa mielenkiintoisen:
Alkuperäinen tarina:
"My wife and I drove to Vegas and stayed at the Union Plaza and spent a full day gambling. We lost $50 or so between us and had a good time."
Paranneltu tarina:
"Grace and I drove to Vegas for a taste of big time gambling. I started out on the nickel slot machines, figuring I'd lose $2-$3 and then quit. After a few minutes, I pulled the lever and became a star! The buzzer went off, red lights flashed, and everyone looked at me and smiled. I got so excited, I started clapping my hands and calling out to my wife. I was a winner! Granted, it was only $7.50, but I was so thrilled it might as well have been a million bucks! I liked the feeling so much that I spent five hours and $32 making it happen again!"
Mieti joku tarina, joka ei ole mielestäsi saanut ansaitsemaansa huomioita, ja hio se kiinnostavammaksi näillä vinkeillä. Jos et keksi mitään tarinaa, keksi parempi vastaus johonkin kysymykseen, jota sinulta kysytään usein. Esimerkiksi kysymykseen, mitä teet työksesi, sen sijaan, että vain toteat ammattisi, kerro työpäivästäsi. Kerro niin, että toinen voi samaistua siihen ja ymmärtää mitä on olla sinä. Millaisia haasteita työssäsi tulee ja miten ratkaiset ne, mikä työssäsi on palkitsevaa tai jännittävää. Harjoittele esitystä vaikka pari kolme kertaa peilin edessä.
Hauskoja tarinatuokioita!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti