sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Hyvää yötä!


Olen nukkunut niin huonosti viime viikon. Pärjään kuuden tunnin yöunilla, mutta ne tekee ainakin musta kovin ilottoman jätkän. Suosittelen vähintään 7½ unia tai mieluummin 9 tunnin yöunia.

Googlella löydettyjä pidempien yöunien hyötyjä:

1. Parantaa muistia.
2. Vähentää tulehduksia.
3. Lisää luovuutta.
4. Parantaa keskittymiskyky.
5. Helpottaa painonhallintaa.
6. Vähentää stressiä.
7. Parantaa mielialaa.

En tiedä miten tieteellisiä nämä hyödyt ovat, mutta olen valmis uskomaan, koska arkikokemukseni on, että unenpuute ei ainakaan juuri auta.

Jos ei millään pysty nukkumaan pitkiä yöunia, päiväunista voi olla hyötyä. Mitä useampi päikkäri päivän aikana, sitä vähemmän tarvitsee unta yöllä. En tosin voi suositella päikkäreitä pysyväksi ratkaisuksi, koska kokemukseni mukaan tottumisen jälkeen niistä tulee riippuvaiseksi. Ei ole mukavaa, kun joku kerta ei voikaan mennä suoraan töistä nukkumaan päiväunia ja alkaa pilkkiä keskellä päivää kavereiden seurassa. Kokeilun haluisille tarkempaa tietoa täältä: Sleep - How to hack your brain

Unesta ja sen kanssa kikkailusta muuten kiinnostuneille: 40 Sleep Hacks: The Geek's Guide to Optimizing Sleep

3 kommenttia:

  1. Kiinnostava postaus. Mielenkiintoinen tuo "polyphasic sleep" ja varsinkin "uberman" versio siitä. Vaikea kuitenkaan normaalia päivätyötä tekevän henkilön soveltaa sitä. Ehkä jos tekisi työtä yksin, esmes. graafista suunnittelua kotona, niin tätä voisi koettaa.

    Jokunen viikko sitten näin yleareenasta dokkarin, joka käsitteli unentarvetta. Siitä muistuu mieleen henkilö, joka ei nukkunut juuri ollenkaan. Kun häntä yöllä alkoi nukuttamaan, niin hän napsi pillerin.

    Itse uskon säännöllisen yöunen olevan paras. Jonkun uskottavan lähteen olen kuullut sanovan, että joka päivä samaan aikaan herääminen olisi terveellisin vaihtoehto ihmiselle. Tätä olen vähän pakostakin joutunut työn tähden noudattaa.

    VastaaPoista
  2. Itse noudatan perinteistä kaksiosaista unirytmiä - 6h yöllä ja 30 min päivällä. Teen töitä kausittain ja kuten Vesa tuossa ylempänä kommentoikin, päivätyössä tuo ei tahdo onnistua. Tiedän pari ihmistä, jotka tosin vetävät 15 minuutin tirsat aina työpaikan vessan kopissa, ja samaa oikeastaan harkitsen itsekin, mutta eipä ole vielä tullut kokeiltua.

    En koe jääneeni päikkäreihin koukkuun (ainakaan vielä), koska en tunne sen kummempaa väsymystä niinäkään päivinä jolloin en niitä syystä tai toisesta ota.

    ps. Arvostettava tuo koe-eläin-asenne, noin sen pitääkin mennä, ensin testataan itsellä ennen muille suosittelemista ;)

    http://elaparemmin.fi/blogi/

    VastaaPoista
  3. Vesa: Aika hardcoreja tosiaan nuo jotkut unirytmit. Luulen, että kunnon unet yöllä ovat paras tapa, muut ovat liian rajoittavia.

    Jevgeni: Kiitos! Mielenkiintoinen blogi sulla muuten. Kai se on sitten yksilöllistä, mutta itselleni ei pidemmän päälle toiminut päikkärit siinä elämäntilanteessa, jossa olin.

    VastaaPoista