perjantai 20. huhtikuuta 2012

Keskustelun taito

Keskustelut ovat kokemuksien ja mielipiteiden vaihtamista yhteyden luomiseksi ihmisten välille. Miesten väliset keskustelut ovat useammin tavoitehakuisempia ja faktojen vaihtamista.

Tässä kaksi tekniikkaa ja kaksi huomiota parempiin keskusteluihin. Näitä aion harjoitella seuraavaksi. Raakateksti on maannut tietokoneellani kuukausia ja vaikka haluaisin sitä vielä hioda, on parempi kai saada se vaan ulos.

Tekniikka 1: Ympäristön huomiointi. Mene jonnekin julkiselle paikalle ja tutki ympäristöä ja ihmisiä. Keitä ihmisiä on paikalla? Asetu toisen asemaan keskustelussa, ts. kuvittele millaista on olla hän. Mistä hän tulee? Minne hän on menossa? Mitä hän ajattelee? Miltä hänestä tuntuu? Tilanteeseen liittyvän keskustelun avain on tietää se, mitä muut ajattelevat. Mieti mitä relevanttia voisit sanoa heille. Tee tätä viikon verran joka päivä ja kirjoita huomiot paperille. Pian pystyt keksimään paljon keskustelun aiheita ympäristöstä.

Tekniikka 2. Avainsanat. Jos haluat yhteyden toiseen, teidän pitää jakaa henkilökohtaisempaa tietoa. Kun toinen sanoo jotain, etsi siitä avainsanoja ja kerro niiden pohjalta omia tarinoitasi ja mielipiteitäsi. Jos mikään avainsanoista ei tuo mitään mieleen, kokeile yleistää aihepiiriä laajemmaksi tai mieti tilanteita joissa sinulla oli samanlaisia tunteita. Jos toinen puhuu hiihdosta, ja hiihtohan on urheilu, joten voit puhua muusta urheilulajista tai ylipäätään urheilusta.

Tarinankerrontaa voi harjoitella. Voit myös harjoitella assosiointia avainsanoista (linkin harjoitus 2). Viethän aihepiirit henkilökohtaiseksi, etkä puhu vain tylsistä faktoista.

Laita itse myös omiin juttuihisi avainsanoja, joihin toinen voi tarttua kun hänelle tulee jotain sanottavaa niistä mieleen. Älä selitä kaikkea loppuun, vaan jätä koukkuja, jotta toinen voi kysyä lisää. "Kävin myös Kreikassa viime kesänä, ja hädin tuskin selvisin hengissä takaisin." Toinen tulee uteliaaksi ja kysyy mitä Kreikassa tapahtui. Jos hän ei kuitenkaan ilmaise kiinnostusta aiheesta, älä missään tapauksessa jatka aiheesta puhumista. Kiinnostavien koukkujen sirottaminen keskusteluun on sosiaalisesti taidokkaan henkilön merkki. Varo kuitenkin kehumasta itseäsi suoraan.

Esimerkki, kerrot jotain, mistä selviää että kävit jossain välimeren maassa. Jos toinen kysyy missä maassa olit, hän on selvästi kiinnostunut. Jos hän sanoo, ette ei ole ikinä ole ollut välimerellä, hän ilmaisee lievää kiinnostusta. Jos hän sanoo "ai jaa" tms, hän ei ole kiinnostunut aiheesta ja sinun on syytä palata edelliseen keskustelun aiheeseen. Jos et ole varma hänen kiinnostuksestaan, ja kuitenkin jatkat aiheesta ja toinen sulkeutuu kokonaan, hän ei ollut kiinnostunut aiheesta. Paina hänen reaktionsa mieleesi tulevaisuuden varalle.

Huomio 1. Älä yritä liikaa. Se ei riitä, että puhuu paljon. Voit kyllästyttää toisen puhumalla liikaa aiheesta, joka ei häntä kiinnosta. Lisäksi voit alentaa statustasi liikaa, jos jatkuvasti osoitat ihailua, kysyt toiselta henkilökohtaisia kysymyksiä tai ylläpidät keskustelua väkisin. Toinen voi alkaa ajatella, että hänen ei tarvitse antaa mitään inputtia keskusteluun ja hänen arvostuksensa sinua kohtaan laskee. Lisäksi minnekään johtamattomat jaarittelut ovat pitkästyttäviä. Tällaiset tilanteet voivat tulla vastaan, kun yrittää liikaa.

Huomio 2. Mieti ennen tapaamista, mistä aiheista toinen on mahdollisesti kiinnostunut. Kun et keksi mitään sanottavaa, valitse joku näistä aihepiireistä. Aiheen rajoittaminen voi helpottaa sanomisen keksimistä. Päinvastaisena strategiana voit etsiä etukäteen lehdistä tai netistä aiheisiin liittyviä keskustenaloituksia. Muista puhua omista mielipiteistäsi. Kenties löydät mielenkiintoisen jutun, josta veistellä huumoria.

Pikkuvinkkejä keskusteluun

  • Kysy millainen hän oli peruskoulussa. Vanhempana olet tarpeeksi etääntynyt kouluajoista ja pystyt jo nauramaan sille, millainen olit koulussa. Kaikki tykkäävät puhua tästä.
  • Yksi tapa jatkaa keskustelua on kysyä pieniä kysymyksiä: Rock vai klassinen? Kissat vai koirat? Paahtoleipä vai ruisleipä?
  • Puhumalla tavoitteista ja unelmista voit saada keskustelusta merkityksellisen ja antoisan.
  • Helppo aihe on tapahtumat siellä, missä olette. Ehkä voitte mennä johonkin tapahtumaan yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti